ac

27/03/2013 16:26

 

Aparatul de aer conditionat cu care este dotat autoturismul, are scopul de a oferi o modalitate eficienta de racire a ocupantilor, pe timpul verii. In general, este indicat ca sistemul de aer conditionat sa fie utilizat cu geamurile inchise deoarece temperatura autoturism se pastreaza la o anumita temperatura, iar combustibilul nu se reduce ca in situatia geamurilor deschise.

Prima instalare a unui aer conditionat pe un autoturism a fost realizata de o firma din SUA, in 1933. Cele mai multe autoturisme dotate cu aer conditionat au fost limuzine si autoturisme de lux.  In 1939-1940 au aparut autoturismele cu instalatie de aer conditionat. Insa aceasta ocupa o buna parte din portbagaj si nu era extraordinar de eficienta. In 1941, s-a renuntat la acest tip de aer conditionat.

In urmatorii 12-13 ani, producatorii de autoturisme au incercat sa ofere un aer conditionat eficient si sofisticat. S-a reusit abia in 1953, cand sistemul de aer conditionat realizat putea raci aerul, dezumidifica, elimina praful si alergenii, dar si mirosurile neplacute.

Un an mai tarziu, au aparut autoturisme cu aer conditionat usor de utilizat si amplasat sub capota. Acel aer conditionat putea incalzi, raci si ventila in acelasi timp.

Sistemul de aer conditionat, o noutate pentru vremurile acelea, a fost adoptat de catre populatia in continua crestere. Aceasta concluzie o putem trage din statisticile vremii ce declarau ca aproximativ 20% din autoturismele aflate in circulatie in SUA erau dotate cu un sistem eficient de aer conditionat, procentul crescand cu cat te apropiai de zonele calde din S-V.

In ’69, mai mult de jumatate din numarul de autoturisme existente in circulatie aveau in dotare o instalatie de aer conditionat, atat pentru confortul pasagerilor, cat si pentru a da o alta valoare autoturismului.

Din 1970 si pana in prezent tot mapamondul a fost impanzit cu autoturisme performante si dotate cu cele mai moderne si eficiente instalatii de aer conditionat. Unii carcotasi spun ca producatorii lucreaza intens pentru a scoate pe piata un nou tip de aer conditionat pentru automobile. Acest model de aer conditionat ar trebui sa reduca consumul de combustibil cu aproximativ 15%. Insa aparitia acestui aer conditionat climatizaretermice.ro  s-ar putea intampla undeva in jurul anului 2015-2016.

Avand in vedere ca industria automobilistica se dezvolta in fiecare zi, nu ar fi exclus ca in curand sa fim martorii unor inovatii ce ne vor schimba viata de soferi. Iar instalatia de aer conditionat s-ar putea sa faca minuni peste cativa ani, atunci cand producatorii vor scoate la rampa primul autoturism cu cel mai nou sistem de aer conditionat produs vreodata.